Crusader Kings II - Přemyslovská kronika 3 - Svatobor (1084-1104)

Crusader Kings II je velmi specifická strategická hra. Vezme nás do období středověku, ale místo hraní za nějaký konkrétní stát hrajeme za specifický šlechtický rod (respektive jeho hlavu) a snažíme se nejenom udržovat stát v chodu (případně jej pokud možno rozšiřovat), ale hlavně se postarat o pokračování rodové linie.

Pro první hraní jsem se rozhodl vybrat si Přemyslovce - přeci jen, jsou to holt ti naši šlechtici :)

A protože hra umí vytvořit velmi zajímavé situace, rozhodl jsem se gameplay zaznamenat.


Když v roce 1084 nastoupil na pozici moravského vévody relativně mladý (29) Svatobor, nikdo to nečekal. Svatobor byl synem vévody českého Spitihněva, který však zemřel dříve, než mohl synovi zajistit nějaké to dědictví. Svatobor se tak stal jen malou figurkou v politických hrách nejprve jednoho a později druhého strýce o český trůn.

"Vévodství moravské"
Po druhém strýci, který dokázal prohrát Čechy vůči Svatoborovu bratranci Boleslavovi, podědil Hradecké hrabství. I když Svatobor s vévodským titulem nepočítal, rozhodl se z něj udělat opravdové vévodství. Přeci jen, před dvaceti lety byl jeho otec pánem celých Čech... a rozhodl se to udělat brzy. Hned v létě 1086 oznámil svému bratranci, že si přivlastňuje Olomouc a dokonce se mu podařilo na svoji stranu dostat i bratrance Smila - hraběte Brna a Znojma, syna strýce Konráda, jež vedl rebélii proti Vratislavu II.


Po bleskovém dobytí Olomouckého hradu a spojenectví Moravy se zdála válka prakticky vyhraná dříve, než se stačila pořádně rozhýbat. Inu, osud tomu však nechtěl. Smilovi Moravané se rozhodli místo čekání na Moravě vydat plenit nechráněné Čechy a tak se odvetná armáda střetla s Svatoborovými osamocenými vazaly u Ostravy a po krutých 8(!!!) denních bojích ji porazila.

Rozhodující bitva u Ostravy...
Válka pak trvala ještě další rok, ale bylo rozhodnuto. Olomoucké hrabství zůstalo českým lénem a Svatobor se musel spokojit s tím, co má. Poté se začalo všechno Svatoborovi hroutit pod rukama a jeden by i očekával, že jej stihne osud strýce Jaromíra... Jeho manželka si z něj utahovala před dvořany, jeho vazalové mu vypovídali poslušnost a aby toho nebylo málo, na příhodné datum 1. dubna 1092 vypuklo v Boleslavi selské povstání, které ani sám nedokázal rozprášit a musel mu poslat vojáky sám císař...

Když chcete něco dodělat, pozvite si Němce...
Jediné co se mu podařilo v této době prosadit byla v roce 1095 změna dědictví. Neměl dostatek politické k prosazení primogenitury (nástupnictví prvorozeného dítěte), ale alespoň si prosadil ultimogenituru (nástupnictví nejmladšího dítěte), což sebou nese spoustu rizik (nevíte kdo to vlastně bude a může se dostat na trůn velmi mladý), ale alespoň už byla jistota, že po něm převezme celistvý stát jeho syn.


Další věc v téže roce mu jistě vykouzlila úsměv na tváři. Bratranec Smil se opět rozhodl bojovat o svoji nezávislost. Tentokrát bez nás, ovšem obě strany respektují status quo o Moravské vévodství nevysílá do boje žádné jednotky a rebelové ani nevstupují na jeho území. Bez pomoci je však povstání rychle potlačeno a Boleslav namlsaný výhrou se rozhodne roku 1097 připravit svého "neschopného" léníka o Boleslav - přeci jen už ho jednou porazil.


Inu, stane se však něco s čím Boleslav nepočítal. Na Moravu přijedou Svatoborem placení Bretaňští žoldnéři s jejichž pomocí v květnu 1098 dobývá Prahu a drancuje bratrancovi země. To až tak, že roku 1101 český vévoda doslova prosí o ukončení bojů a nabízí na moravské poměry astronomickou daň za mír. Jistě netušil, že moravská pokladna v té době měla peníze na placení žoldu zhruba na deset dní :)


Boleslav to netušil, ale válečnými reparacemi dal Svatoborovi jen nové peníze pro žoldnéřskou armádu. Svatobor už věděl, že dokáže Čechy válečně porazit a nečekal až se vzpamatují. Prakticky ihned vztáhl nárok na Brno a vyrazil jej hájit do pole.


Sorry bratranče...
V létě 1103 jej dobývá. Velmi ironicky vede obranu bratranec Smil - ten, který se dvakrát proti Čechám vojensky vzbouřil a to jednou na Svatoborův popud... Obě země jsou však válkou tolik zdecimované, že Svatobor přijme v 3. května 1104 od Boleslava relativně nevýhodný mír. Získává pouze Brno, bez nějakých válečných reparací...


Když jede z obléhané Prahy zpět na Moravu v hlavě už se mu rodí plány co dál. Svého bratrance dokázal již několikrát vojensky porazit a místo malicherného pření se o malá hrabství hodlá po novém roce vytáhnout do boje rovnou o titul českého vévody... Plán mu však překazí fakt, že 8. května 1104 náhle umírá "přirozenou smrtí". Svému nezletilému synovi Sieghardovi tak předal pouze válkou vyčerpanou zemi s prázdnou pokladnou a velmi, velmi rozlobeným strýcem jako léním pánem...

Comments