Crusader Kings II - Přemyslovská kronika 14 - Wilhelm III. (1349-1377)

Crusader Kings II je velmi specifická strategická hra. Vezme nás do období středověku, ale místo hraní za nějaký konkrétní stát hrajeme za specifický šlechtický rod (respektive jeho hlavu) a snažíme se nejenom udržovat stát v chodu (případně jej pokud možno rozšiřovat), ale hlavně se postarat o pokračování rodové linie.

Pro první hraní jsem se rozhodl vybrat si Přemyslovce - přeci jen, jsou to holt ti naši šlechtici :)

A protože hra umí vytvořit velmi zajímavé situace, rozhodl jsem se gameplay zaznamenat.


Nástup Wilhelma III. na trůn byl poněkud smutný. Přerušil čtyři generace trvající tradici Přemyslovských císařů Svaté říše římské, když jej jeho otec nedokázal prosadit jako svého nástupce.

Malá, ale pořád naše!
Z mnoha titulů jeho otce mu zůstalo pouze království Uherska, Česka, Frisie a skrz svoji manželku byl titulární král Bretaně. Akorát nebyl už nejmladší a neměl mužského dědice - jen jednu dceru. Pro zachování rodu proto musel svoji jedinou dceru i s manželem pozvat na svůj dvůr a jej pak nechat popravit. Byl to jen nějaký bezvýznamný německý šlechtic, takže ani nikdo neprotestoval. A volnou dceru mohl v klidu matrilinelárně provdat za byzantského šlechtice, který by mohl zpět do Čech přinést i nějaké to území...


Mezitím se Wilhelm rozhodl spojit Českou a Uherskou část království, kterou dělil Prešburk v rukou jeho Bavorského bratra. A tak na podzim 1349 vypukla další z mnoha Česko-Bavorských válek. I když vojensky Čechy dokázali vyhrávat, byla to ve dvou věcech smutná válka. Uherští vazalové se přidali na stranu Bavorska a bavorský král nechat po dvou letech války zavraždit Wilhelmovu dceru, svoji vlastní neteř!

Teď je to osobní!
V ten moment si Wilhelm uvědomil, že jeho naděje na přímého potomka skončili. Stejně tak i na připojení velkého Bretaňského království pod správu Přemyslovců. Byl na další dítě už moc starý a tak svoje naděje na nástupnictví rozhodl směřovat na svého synovce, také Wilhelma, syna svého zesnulého bratra Ericha, vévody Slavonie. Čímž by se nepřerušilo kombo a nejelo by se už na Wilhelma čtvrtého! ::D


Ale než stihne válka s Bavorem skončit, tak si synovec užene nějakou nemoc a sprachsprostě si na jaře 1361 umře. Inu, Wilhelm III. se musí postavit pravdě do očí. Jeho potomci vymřeli. Jeho bratr i jeho potomstvo po meči vymřelo. Tedy jediný kdo po něm může dědit je jeho druhý bratr Lothar, král bavorský. Než však válka skončí, i Lothar umírá.


Roku 1367 konečně po dvaceti letech válka o Prešburk končí vítězstvím Čech. Wilhelm se smiřuje s nevyhnutelným a svého druhého synovce nechává jmenovat jako svého nástupce ve všech svých územích. Ale aby jen tak neseděl na zadku, rozhodne se také podniknout oblíbenou Přemyslovskou zábavu - vydat se na křízovou výpravu do Španělka. Templářský stát tam nevydržel ani dvě generace...


Z Čech se vydá téměř deseti tisícová armáda, složená z velké části jízdou a rytířstvem. A českým vojákům se daří dobře - sami dobyjí tři hrady a nezastihne je žádná porážka. Bez větších problémů je výprava úspěšná a ve Španělsku vznikne... nové Skotsko. Život je občas zajímavý.


Wilhelm III. se však z vítězství nad Maury neradoval dlouho. Krátce po té umírá v úctyhodném věku 75 let. Inu, věhlasu svým předků nedostál.


Ale svému synovci dal slušnou startovní šanci. Kromě svého velikého Bavorska podělil po strýci Čechy, Uhry a Frisii. To už byla síla, s kterou by se dalo opět usilovat o císařský trůn...

Comments