Warlord Games German Grenadiers

Přebal krabice.
Trvalo to přes dva roky, ale Warlord Games konečně vydal novou krabici late Granátníků. A bez dlouhého napínání - je mnohem, mnohem lepší než ta předchozí.

Předchozí krabice late pěchoty nebyla úplně špatná, ale měla spoustu neduhů. Málo zbraní (1x STG a Panzerfaust per sprue), hroznou nevariabilitu póz (bez složitějšího přeřezávání) a absenci nějakých větších fancy bitů.

Variabilita u Němců se pak změnila s vydáním Blitzkriegáčů, ale pořád to nebylo ono. Až do teď. Nový Grenadiers mají vše, co si přát. V krabici najdeme třicet chlapů v pěti spruečkách.

Každé sprue tak obsahuje šest chlapů. Dva v maskovací celtě a čtyři pouze v uniformě, z nichž jeden klečí. Tedy překvapivě tu není žádný ležící model, jak měl Warlord poslední dobu ve zvyku do plasťáků cpát.

Pro šest chlapů je i ve sprue připraveno šest hlav v helmě s maskovacím potahem. Kdo chce nějakou změnu, tak sprue má ještě jednu hlavu v helmě bez potahu, brigadýrce, dvě v M43 polní čepici a jednu hlavu bez pokrývky. Zajímavostí je bit jedné helmy jen tak, který je však tak promakaný, že má vymodelovaný i její vnitřek.


Výstroj je taková standardní co vždy. Tašky na chleba, čutory, lopatka, válce na plynovou masku... Případně důstojnické pouzdro na mapu a podobě. Krásnou novinkou je však třeba pouzdro s náhradní hlavní ke kulometu, která je sice +/- jenom válec, ale hezky vypadající. Upgradu doznali i sumky. Modely mají na sobě pořád předmodelované sumky ke karu, ale už se na ně kromě k MP40 verze dá nelepit i varianta pro STG i překvapivě i G43.

Co se týče samotných zbraní, jsou noví granátníci vybavení až po zuby. Každé sprue obsahuje:
2x MG-42 (Jednou volně, jednou nošený přes rameno)
3x Kar98 (Jednou volně, jednou při mířené střelbě!)
2x G43 (Jednou volně)
3x STG (Jednou volně)
2x MP40 (Dvakrát volně)
1x Špagin (Volně)
2x Panzerfaust (Volně klein verzi, jednou při střelbě)
Tedy šest chlapů tu jsou dva kulomety, pět pušek, tři útočné pušky a tři samopaly. Zajímavé je, že to jsou snad první warlordí plastikáci, u kterých není puška s optikou... Zbraně pak mají ještě různé způsoby modifikace - v každém sprue jsou dvoje puškové granáty a kulomet má volně přidělávatelnou dvojnožku.

Co mi však z bitů udělalo největší radost je přítomnost železného (případně rytířského) kříže. Malý a jednoduchý bit, který však dodá modelu charakter. Granátník Hans už se toho svého nemůže dočkat.

Pár slepených rychloněmců.
Celkově bych řekl, že se nová krabice povedla. Oproti starým late Němcům je to raketový skok kupředu. Ve srovnáním s blitzkriegem mi přijde zhruba nastejno. Tak či onak ji můžu s klidným svědomím doporučit.

Comments