Star Wars: Episode VII - The Force Awakens (Spoiler FREE)

Trvalo to jednu dekádu a v kinech znovu vypukly hvězdné války. Na rovinu se přiznám, že jsem od toho filmu nečekal vlastně skoro nic. Chtěl jsem jenom hezký blikající techdemo Imax 3D u kterého bude blikání proloženo občas nějakým hezkým výbuchem.

Ovšem i tak jsem nebyl spokojen, protože tu byla spousta zabitého potenciálu. Ten film mohl být vážně, vážně suprový. Takhle se v něm střídají naprosto boží epické woohoo scény a hrozně hloupé, dementní scény.

Pominu fakt, že film opravdu z vysoka kašle na expendované universum SW Legends a většina po filmových knížek  je teď non canon a rozplynula se poslední naděje na to, že by se nějak začlenili do sequelů.

Co mi nejvíc vadí je fakt, že celá "galaktická zápletka" nedává vlastně moc smysl. To že "hlavní příběh" je takový blboučký a nelogický ani nevadí, to nějak patří k SWčkám. To, že je to taková +/- vykrádačka Nové naděje vlastně taky ne. Ovšem tam divák věděl "kdo s kým, proti komu a proč". Tady je to otřesný guláš.

Máme tu Republiku. Ovšem ne Novou Republiku, ale prostě Republiku. Tedy je to nově založený státní útvar či "přejmenované a demokratičtější" Impérium. A existuje vůbec Impérium? Protože tu jsou záporáci nějaký První řád, který sice vypadá jako staré dobré Impérium, ale nikde k tomu není nic řečeno. A Řád nebojuje ovšem s Republikou, jak by člověk čekal, ale  s nějakým "odbojem", který ovšem Republika podporuje, on podporuje ji a dokonce by "byl odboj ztracen byl Republikové flotily", ale nijak není vůbec ani naznačena nějaká souvislost.

Takže tam pobíhají/lítají lidé co se střílí a vlastně nejde vůbec určit proč sakra. Kromě toho, že jedni jsou teda zlý a jedni hodní. Což v tomhle nejvtipnější je postava (ok, tahle věta je možná semi-spoilerová), který když jí rebelové zabijí kamaráda zjistí, že válka a zabíjení lidí je špatné a mělo by se toho nechat... načež přivede svůj pacifismus do praxe tak, že za pět minut začne střílet stormtroopery a křičet u toho "yeaah, to byla trefa!". #NenílogikajepouzeSíla


Co musím ocenit je jistá "logičtější militarizace" stormtrooperů. Už nevypadají tak neschopně (ale mířit pořád kluci moc neumí), ale už vypadají, že operují v nějakých fire teamech, občas se dokonce tváří, že mají palebné sektory, rozdělení podle funkcí, někdy mají k blasteru i pažbu a v jeden moment filmu se na scéně mihne jeden stormtrooper, který má dokonce přes armor i taktickou vestu!

Říkám si, že kdyby se toho chopil někdo schopný (a klidně by to mohl být i Abrams, protože ukázal, že by to zvládl) tak by klidně mohl vzniknout peckový vážný SW válečňák, z kterého by všem spadla čelist.

Škoda je že spousta potencionálně zajímavých postav vůbec nedostane ve filmu prostor se předvést.

"Dat nigga" z traileru ve filmu jenom pořád tupě nekouká a nefuní a je z něj i docela sympatická postava. Vlastně je to asi nejlepší postava z filmu. Což je docela úspěch, když z něj trailery dělaly divnou funící postavu.

Můj dojem z nových SWéček je pořád takový rozpačitý. Neodešel jsem z kina nadšený, ale ani nějak naštvaný. Ten film mohl být totiž hrozný. Zároveň však mohl být taky boží. Ve finále byl tak nějak oboje.

Ovšem zcela otevřeně přiznám že nejvíce kulervoucím zážitkem z promítání byl trailer na nový Warcraft film...

Comments

  1. Ty frakce bych taky potreboval vysvetlit. Ja to teda pochopil tak, ze First order je regulerni imperium, ktere je v jakesi studene valce s Republikou a asi maji tak priblizne podobne sily. Pak je tu Resistance, ktera se tu valku snazi vyeskalovat a je finacovana republikou. Pak uz bych musel spoilerovat, abych to uvedl na prikladech/udalostech z filmu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jako nápad se studenou válkou zní i fajně. Akorát to by se nemohla republika přímo angažovat tím, že chrání rezistanci republikovou flotilou a tak :)

      Delete
    2. Co jsem pochopila, tak ta podpora bude takovy tajny verejny tajemstvi :D

      Delete
  2. Noooo...když uváděli hvězdné války poprvé v 70tých letech, taky nikdo netušil o co jde. Mluvilo se tam taky o nějaké republice, ale nikdo netušil o co jde. Taky tam bylo impérium, ale kromě toho že asi vládnou galaxii nebylo vůbec jasné o co jde. Já na to koukám tak, že jsme viděli jednu třetinu nového příběhu. Stále zbývají dva díly. Abychom se pak nedivili. Třeba teprve ty postupně vše ukryjí.

    ReplyDelete
    Replies
    1. To není tak docela pravda. V EIV jsme měli tu konferenční scénu kde Tarkin v několika větách zmínil, že dochází k přerodu z Republiky na Impérium, a že plán je převzít přímou vojensou vládu pomocí doktríny "vlády teroru". Takže bylo vysvětleno k čemu je ve větším schématu věcí Hvězda smrti a proč ji je potřeba zničit, a záporáci měli plán který by fungoval kdyby hrdinové nic neudělali a dosáhl by jejich cílů. Tohle v EVII žalostně chybělo.

      (DL)

      Delete
    2. Imho pokus o "vysvětlovací konferenční scénu" byl ten "proslov z Norimberku". Akorát ten spíš přivedl víc otázek než odpovědí.

      Delete
  3. Jako úvod dobrý film, vlastně tam nic nevysvětlili ukázali nám co tak asi máme od dalších filmů čekat, a totálně zabili veškeré naděje na předvídatelný děj...
    Ps: Celkem mě překvapuje, že si nezmínil poměrně rozporuplnou postavu Kylo Rena.
    Pps: Kdy bude další Neal?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ta postava je divná a debilní. K tomu není moc co víc říct a ještě u toho nespoilovat. :D

      Delete

Post a Comment