Bolt Action V2 - Germany vs USA 1250pts


Včera jsem s Mariachim zahrál svoji první bitvu podle nové edice pravidel. Late War Němci vs USA.

Hráli jsme Surrounded z nových pravidel a Mariachi bránil. Bohužel jsme idioti a zapomněli jsme naházet přípravné bombardování, což by mohlo krapet změnit hru.

Speciální pravidlo Surrounded je, že obránce dá polovinu armády na střed stolu a útočník polovinu armády do First Wave, zbytek jde do rezerv. Jelikož si Mariachi chtěl vyzkoušet co dělají v nové edici velké šarže, hrál dokonce majora! Ten se ukázal být zrovna pro tento scénář klíčový, protože i když hru otevřel německý sniper, nedokázal se trefit a major dokázal další kostkou dát celou četu do Ambushe!


I přes to, dokázal na severní straně prorazit útok na severní straně, kdy se družstvo panzergranátníků s poručíkem vyřítilo na jeden z domů bráněných Američany.





Následně dokázala motorka vjet do středu vesnice a zastřelit majora, který se zbaběle schovával v kašně.




Čímž ovšem jakýkoliv německý postup víceméně skončil, protože motorku následně odstřelilo 57mm dělo a u jejího vraku o chvíli poté zemřel i nevinný mládežnický výlet na kolech.


Ty se pokusilo pomstít družstvo panzergranátníků, ale ti dokázali na point blank s šestnácti kostkami zabít v otevřeném terénu jen JEDNOHO regulérního amíka.



Absence štěstí nadále pokračovala, když se z haklu vyběhnuvší panzerschreck tým pokusil sestřelit z boku Jumbo. Bohužel, i když se trefil, tak na penetraci hodil jedničku a raketa prošla skrz. Netřeba říkat, že další aktivace se stateční mladíci nedočkali.


Jediný kdo si vedl lépe byl minometný tým, který byl přepaden americkým nákladákem z outflanku. Nejenže přežili salvu z HMG, ale následně na náklaďák zaútočili a zničilli jej i s jednotkou bazukářů, která byla uvnitř.




Následně už jen probíhalo odklízení Němců, protože holt kostky již stály na americké straně a s tím holt nikdo nic nenadělá.







Situaci nezvrátil ani STUH, který sice trošku naháněl strach a hru přežil až do konce, ale sám toho moc neudělal. Ale díky němu alespoň německá strana nedostala wipe.


Takže i přes velkou snahu, (alibisticky říkám, že hlavně kvůli kostkám! :D), Německo utrpělo jasnou porážku  12:9.


Pár poznatků k nové verzi pravidel.

  1. Se změnou všech assault bonusů na tough fighters, kteří byli ještě navíc nerfnutí, již dle mého pořádně nelze hrát veteránské CC jednotky. Protože už nepřítele "neukostkujete" jako dřív, ale snáze vás zažene. Navíc už se za CC ani nesundává pin a je i prodloužen dostřel na reakční palbu...CC je imho v této edici +/- mrtvé. Pokud teda člověk nejede hordy s fanatics.
  2. Předělání HE na šablony je holt nerf. Citelný. Spíše je to strašák na rozestupy, než něco reálné.
  3. Shaped charge bez postihu je prostě viditelně lepší. Je fakt rozdíl, jestli po výlezu z transportu střílíte na 4+ či 5+.
  4. Aktivace jednotek přes oficíry je fakt zajímavá mechanika. U poručíka se to tolik neprojeví, ale třeba ten major už dělá hodně. Hlavně v misích kde je obránce, si tím může člověk prostě první kostkou zapnout půlku armády do Ambushe, což je velmi nepříjemné.

Comments