Test of Honor - Unboxing


"The sword has to be more than a simple weapon; it has to be an answer to life's questions."  - Miyamoto Musashi

Odolával jsem dlouho, ale nakonec podlehl a mám doma krabici na Test of Honor - Malou (formátem - cca 20 modelů na stranu) a nepříliš složitou hru  z feudálního Japonska od Warlord Games. A ona základní startovací krabice pro dva hráče (lehce přes tisíc, tedy pětikilčo pro jednoho) obsahuje 35 modelů a je s nadsázkou i klidně "startovací a končící" protože je v ní naprosto všechno potřebné k vytvoření a hraní dvou plnohodnotných warband.


Spruečka obsahují pět samurajů, deset ashigaru střelců s luky či arkebuzami a dvacet ashigaru kopiníků - s tím, že torza střelců a kopiníků jsou stejná, takže jde set brát jako set třicet panáčků s dvaceti kopími a deseti luky a mušketami a je na nás, jak si to postavíme. Na spruečkách je navíc i spousta různých bitů navíc pro stavbu seržantů, vlajkonošů, hudebníků (bubeník i trubač), nosičů munice, atd. Z hlediska modelů není moc co vytknout - kdo měl už zkušenosti s Wargames Factory (ať již samostatně či v repacku od WL) tak nebude překvapen.


V krabice je dále pak set tokenů, který pomalu evokuje hru od Fantasy Flight Games, ale netřeba se děsit. Spousta tokenů je hodně "v nadpočtu" a není nutno se bát, že budou plevelit stůl. Jsou to hlavně aktivační tokeny, které řídí aktivaci trošku podobnou té v Bolt Action. Vezme se pytlík a každá jednotka do něj dá "svůj aktivační token" dle jejího typu (commorer x samuraj) a hráči se střídají v tahání tokenů a dle nich aktivují svoje jednotky, které mají dle typu různé počty aktivací.


Kromě aktivací jsou pak ve hře tokeny na přebíjení palných zbraní (což je známá mechanika snad ve všech "black poweder era" skirmishích), na "sentry mód" a pak stylové kapky krve na zranění či bedničky s pokladem jako objectivy.

Největší peckou je však dle mě přítomnost 2D budov a plotů, které začínajícím hráčům dají možnost jednoduchého, ale funkčního terénu než si pořídí nějaké 3D budovy. A nebo nenáročným hráčům vydrží napořád, nemluvě o jejich případné snadné přepravě někam na akci.


Pro lepší přehlednost mají pak jednotky ve hře referenční karty, kde jsou všechny jejich statistiky (i když ve finále nejsou třeba, protože v nich hra není vůbec složitá) a hrdinové pak můžou skrz hru či kampaň sbírat nové skilly, questy či hanbu.

Celkově na mě hra svojí herní mechanikou po prvním přečtení působí fajn (něco málo v tomto směru napsal na svůj blog i Dalcor), modely jsou pěkné a 35 panáčků s "deskovkou k tomu" za litřík je prostě fér. Navíc jako u všech historických wargamingů platí, že pokud vás "hra x" omrzí či nezaujme, lze v klidu přejít na nějakou jinou a zrovna těch z feudálního Japonska jsou mraky...

Na blogu Meeples a Miniatures pak najdete obsáhlý a na fotky bohatý unboxing základní krabice i první vlny expanzí. Proto jsem ani nedělal nějaké hromady fotek - není proč, internet je jich už i tak plný. :)


A pokud si chcete ToH koupit, můžete to i v Čechách udělat na eshopu Piece of Terrain a pokud pobavit, tak není asi lepší místo než Fb skupina Historický Wargaming - CZ/SK.

Comments