Test of Honor - Stavíme armádu z Core Setu


Pokud vás zaujal Test of Honor, tak se automaticky nabízí otázka, co opravdu člověk z toho starteru postaví. Jak jsem psal v Unboxingu, tak není problém postavit z toho kompletní armádu pro jednoho hráče a nebo dvě menší při koupi napůl. V bedně je 35 panáčků a s tím jde dělat vskutku hodně věcí!


Začněme samuraji, ti stejně všechny zajímají nejvíce. Samurajský hrdina, který je povinný ale jde s expanzemi nahradit jinými či pojmenovanými postavami, stojí pět bodů. Obyčejný samuraj stojí čtyři body. Kromě luku, který se přikupuje za 2pts, pak cenu neovlivňují již zbraně, kterých má samuraj na výběr nespočet a mají i různá pravidla. Vcelku tedy jednoduché počítaní.



Tedy pokud chceme jet na co nejmenší počty, tak hero samuraj je pět bodů a další čtyři samurajové co jsou v krabici jsou 16, což by dohromady dalo 21 a když by se přikoupil luk, tak 23 a jeden by měl "hotovou warbandu" na 24 bodů, který je doporučený formát.

Ovšem, pravidla na tyhle "minimalistické armády" co by mohli rušit průběh hry myslela a tak ve hře jsou de facto jenom dvě omezení ve stavbě armády. Je povinný jeden (a přesně jen jeden) hrdina v armádě a minimálně třetina bodů musí být utracena za "commonery".

Lučištníci by Kostka Domina.

Grupa tří kopiníků stojí pak 2pts, grupa střelců (ať již luků či arkebuz) stojí 3 pts a speciální commoner postavy - seržant, muzikant, vlajkonoš- dělající různé bonusy okolním vojákům stojí 2pts každý a seržant pro lučištníky pak 3pts.

Tedy například nejmenší počet vojáků co potřebujete na zaplnění 8 povinných bodů může být grupa lučištníků, grupa arkebuzníků a muzikant (který boostuje vojákům morálku, jak by i jeden čekal, což se hodí vlastně vždy v každé hře) - tedy sedm modelů. Což když se k nim přidá hrdina, samuraj, samuraj s lukem, tak bum a 23 bodů a může se tam přidat i jeden osamocený kopiník.

Artwork by David Benzal

Ale odhlédněme od minmax divno armád a podívejme se co tedy jde všechno poskládat z boxu.

Samuraj Hero - 5pts
3x Samuraj - 3x4pts - 12pts
1x Samuraj s lukem - 6pts

2x Grupa Arbebuzníků - 2x3pts - 6pts
2x Grupa Lučištníků - 2x3pts - 6pts

4x Grupa Kopiníků - 4x2pts - 8pts

2x Seržant - 2x2pts - 4pts
2x Muzikant - 2x2pts - 4pts
2x Vlajkonoš - 2x2pts - 4pts

Tohle poskládáme, když využijeme všech 35 modelů v boxu, které dají dohromady vyrovnanou sílu na slušných 55 bodů!!! Což ve hře na doporučený formát 24 bodů je na startovní krabici hodně solidní.


Ovšem, ta krabice je přeci určená pro dva. Tak teď tuto velkou armádu rozdělme na dvě armády pro dva  hráče!

Samuraj Hero - 5pts
2x Samuraj - 2x4pts - 8pts
2x Grupa Arbebuzníků - 2x3pts - 6pts
2x Grupa Kopiníků - 2x2pts - 4pts
1x Seržant - 2pts
1x Muzikant - 2pts
1x Vlajkonoš - 2pts

Samuraj Hero - 5pts
1x Samuraj s lukem - 6pts
2x Grupa Lučištníků - 2x3pts - 6pts
2x Grupa Kopiníků - 2x2pts - 4pts
1x Seržant - 2pts
1x Muzikant - 2pts
1x Vlajkonoš - 2pts

A vzniknou nám dvě podobné armády, až na jednoho samuraje stejně velké, kdy jedna je 29 bodů a druhá 27 bodů. Což je opět dostatečně velké na to, aby oba dva hráči měli co hrát na 24 bodů i s nějakými jednotkami bokem na obměnu listu.


Tedy v unboxingu jsem kecal. Není to starter set pro dva, z kterého postaví jeden hráč kompletní bandu. Je to starter set pro dva, z kterého dva hráči postaví dvě velké, plnohodnotné a hratelné warbandy.

A pokud si chcete ToH koupit, můžete to i v Čechách udělat na eshopu Piece of Terrain a pokud pobavit, tak není asi lepší místo než Fb skupina Historický Wargaming - CZ/SK či v novém klubu na Hofylandu.

Comments