Panther Ausf. G aneb o koťátku a měřítku

Panzer elite, born to compete, never retreat!
Když člověk hraje Bolt Action za Němce, chce nějakou tu velkou kočku. Při stavbě druhoválečné zoo se ovšem vyskytne malinkatý problém - nejsou na to body v rosteru. I když se už i "oficiálně doporučená velikost armád" posunula z 1k na 1000-1500 bodů (a ve světe díky Tank Wars i někdy dál), tak jediná číča, která potencionálně za něco stojí je Panther. I když 355 bodů za regulérní posádku je furt oproti jiným středním tankům rozdíl pomalu o polovičku, pořád je to relativně hratelné vůči 395 či 555 bodům za Tigry.

Panzer - Deine Waffe!
Pořád to není nějak moc bodově efektivní, ale hrát se to dá a panzer granátníci bez panzeru nejsou prostě ono.

Protože jsem líný člověk rozhodl jsem se pro nejlehčí zimní kamufláž - prostře ho přetřít na bílo. Na nějaké složitější vzory jsem neměl náladu ani airbrush. Většinou se nechávala na tanku nenabílená hlaveň a čísla na věži, aby posádka nemusela označení psát znovu na bílou kamufláž. Ovšem dle mně to pak vypadá docela ošklivě a jsou fotky i pořádných osádek, takže jsem se rozhodl Panther nabílit celý.

 Barvení nebylo nic složitého - přestřik bílým sprejem a pak washovat hodně, ale hodně naředěným černým a hnědým washem. Potom už jen vytáhnout hrany, nalepit potisky a zabahnit. Výsledek dopadl mnohem líp, než jsem čekal.

Do budoucna hodlám na hlavni počítat zničené nepřátelské tanky podle toho, jak si povede během nasazení na stole. Takže zůstane s čistě bílou hlavní :D


"Ilustrační tank" je dokonce ze stejné roty :)

Povedlo se mi urvat světlo z blatníku - battle damage! :D



Před tank přijde ještě pahýl stromu, jen ovšem ne a ne dorazit...
Panther se ke mně dostal z druhé ruky už někdy loni - pořídil jsem si ho čistě na nabarvení na poličku. Ovšem nenašel jsem si na něj čas dřív, než teďka když mně napadlo ho zařadit do své Bolt Actionové armády. Od oka vypadal, že je ve správném měřítku, ale přeměření ukázalo, že je zhruba o půl centimetru užší. Tedy asi nejspíš pro 25mm ne 28mm. Byla mi škoda ten model nehrát (když už ho mám) a velikostní rozdíl nebyl zase tak markantní - problém jsem se rozhodl vyřešit prostým pořízeným bejzky pod tank. Vizuálně je voják vedle tanku o něco menší než hull tanku (tak jak by měl být) a po přepočítání vychází tank na výšku 297 cm, což o proti reálným 299 cm je zanedbatelné. Přeměřovat zbytek se dá od bejzky - v případě nějakých sporů v můj neprospěch. A bylo po problému.

U přeměřování jsem zjistil i další zajímavou věc - on ten panther ve finále ani nebyl nějak moc malý v poměru k ostatnímu, ale ty ostatní věci byly prostě příliš velké. Sdk. 251 je v přepočtu na reálné hodnoty o skoro půl metru širší a čtvrt metru vyšší! Přesto je příliš malá na měřítko 1/48 - jen je takový bastard na půl cesty mezi 1/56-1/48. Bolt Actionový voják by měl mít při narovnání na "vysoké" GW bejzce má zhruba něco pod 190cm. Německý voják v době druhé světové byl vysoký v průměru 174cm, což už je sakra rozdíl.

Za mořem populární snaha pořizovat tanky v 1/48, aby vedle pěchoty "vypadaly správně velké" je tedy velmi úsměvná.

" lumbering behemoth"


Uvidíme jestli Ostfront knížka nakonec nepřinese i pravidla pro Pantherturm. Pak by ze z věžičky stal bunkřík, z hullu by se stala mobilní AA platforma a já bych si mohl bez výčitek svědomí, že je to zbytečný, koupit Nachtjäger Pantera.

Comments

  1. Jo a koupíš si k tomu SdKfz 251/20 Uhu? :-D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tři hakly mi stačí :D
      Ale obyčejní skopčáci s vampir stgčkama jsou lákaví :D

      Delete

Post a Comment