První český miniturnaj v Bolt Action aneb německé polní cvičení


"Vidíte? To je proč v základu hitujete na 4+!"
V neděli 26.10.2014 se uskutečnil první miniturnaj v Bolt Action u nás. Původní nápad El Mariachiho byl uspořádat ho společně s turnajem ve Flames of War a ukázat FoWkařům jakej je Bolt super herní systém a že určitě prozřou a budou chtít taky hrát... Jako všechny nápady však nepřežil kontakt s realitou a Flamesový turnaj se pro neúčast zrušil. Ale tak nápad padl, tak se přeci sejdeme ne? Tak jsme se sešli i tak v Mephitu. Ve třech. Se třema armádama Wehrmachtu. Truppenübungen!

Původně se nás mělo sejít krapet víc, ale spoustě lidí se nehodil termín a některým do toho něco na poslední chvíli vlezlo. Katcher dal před kamarády přednost tchýni, Wochtule si radši rozflákal nohu a Dejv byl prostě Dejv.

Ale tak i ve třech se dá hrát a že jsou tři Němci nevadí. Aspoň proti sobě nastoupily stejně silné (respektive v případě outdated Armies of Germany booku stejně slabé :D ) armády a malé polní cvičení ještě nikoho nezabilo.

Do boje jsem vytáhl se svým standardním 1k Panzer Granátnickým listem z poslední doby. 
  • Veteránský medic
    Regular poručík a pucflek s StG44
  • 8x Veteráni s 2xStG, 2xLMG, 2x Panzerfaust, 3x Puška - NCO s MP40
    8x Veteráni s 2xStG, 2xLMG, 2x Panzerfaust, 2x Puška, 1x MP40 - NCO s MP40

    8x "Sturm" veteráni s 1xStG, 1xLMG, 2x Panzerfaust,
    5x MP40 - NCO s MP40
  • Regular Panzerschreck team
    Regular MG42 team
    Regular Sniper team
    Inexperienced Heavy Mortar team + Spotter
  • 2x Regular SdKfz 251/1 Half-Track
Tedy dohromady 11 jednotek/orderů, což je na tisíci bodovou bitvu tak akorát. List dokáže být agresivně mobilní a bojovat v CC i se zakopat a čekat na nepřítele s dohromady osmi kulomety. Jediné co mu nějak pořádně chybí je dalekonosný antitank, ale ten zatím není v Čechách nějak zvláště potřeba.
Herní stůl.
Stůl byl postavený jako generický odlehlý stateček kdesi v západní Evropě...

První hru jsem hrál s Mariachim, který nasadil 4 jednotky regular pěšáků, Pak40, Tančík poručíka Grubera, Snipera a Air observera + HQ. Mise byla 6 - Demolition aneb každý má svůj objektiv. Já si svůj dal do bunkru z pytlů s pískem spolu s MG42 a Mariachi si ho schoval do pole v bokážích.

Průběh bitvy.
Už od začátku bitvy se Mariachi snažil zajistit střed stolu pomocí jedné jednotky pěšáků a observera, které později doplnilo i SdKfz 222. Autíčko se hlavně na silnici s recce movem ukázalo jako strašně otravnej troll, kterej přijel, dal pin či zabil vojcla a spokojeně si zacouval...

Střed stolu, budoucí místo jatek.
Trollkára
Soustředěná palba mi odpravila kulomet, který se snad nestihl přes JEDEN pin ani jednou aktivovat... Musel jsem Mariachiho nadvládu nad středem stolu zastavit. Sniper odpravil observera (dříve, než mohl zavolat letadlo), granátníci rozstříleli jeho vojáky v domečku a pak jsem tam jen přijel s haklem a vysypal tam sturm granátníky, kteří zahnali faustem Grubera a brutální soustředěnou střelbou několika samopalů a kulometu... dali jeden pin vedle stojícím Mariachiho vojákům. Ale střed stolu jsem si pro sebe dobyl!


Tohle viděl MG tým těsně přes smrtí.
Střed je můj!
Such veterans, much experience.
Bohužel, smrtí kulometného hnízda se naprosto zhroutilo moje levé křídlo, což bylo docela blbé vzhledem k tomu, že jsem tam měl objectiv :D Přesunul jsem proto z lesa veterány k bunkru, aby se utkali s Mariachiho postupujícími reguláry. Po krátké výměně olova gumových medvídků se před sebou obě jednotky zastavili a nastal konec kola. Kdo si z nás první vytáhne order kostku, může dát své jednotce rozkaz ke zteči a protože byly obě v open terénu a do šesti palců, byl by to jasně vyhraný combat. Kostku si vytáhl Mariachi a útočí. Ovšem jeho jednotka má jeden pin a proto potřebuju hodit osmičkovou morálku. Fail. Další je na řadě moje kostka. Útočím, ale mám dva piny a proto také potřebuju hodit osmičku. Fail...

Nechtělo se klukům bojovat, nechtělo...
Na pravém křídle mezitím konečně ve 4. kole přijel z outflanku druhý hakl s granátníky a velitelem a rozhodl se konečně umlčet Pak a snipera. Obojímu zůstal jeden model a složili morálku...

Pravé křídlo téměř zajištěno!

Ve čtvrtém kole se i končilo, kvůli limitu 2h na hru. Já měl svůj objectiv, Mariachi taky = Plichta. Hrát se další dvě kola, možná, možná bych Mariachiho objektiv zabral. Možná. Ale na možná se nehraje.

Možná se divíte, proč v reportu není ani jedna zmínka o minometu či panzerschrecku. Je to prosté, celou hru nic neudělali. Schreck nebyl schopný se do ničeho trefit a minomet se radši ani nenachal aktivovat...

Druhá hra proti Bagrovi se posrala už na začátku. Hrála se mise 3 - Point Defence. Bráním a už do začátku dostávám na klíčové jednotky dva piny... 

Průběh bitvy.

Bagr hrál vcelku pěkný, tématický pionírský list. Tři jednotky obyčejných pěšáků, Pak, Grille, Goliáše a čeho jsem se (nakonec zcela zbytečně) nejvíc bál byla jednotka nasraných sturm pionírů se samopaly a plamenometem v half-tracku. 

Rozhodnu se jeden objectiv nechat bez obrany. Nemám dost mužů, abych dokázal pokrýt celou délku stolu a takhle si bude muset Bagr vybrat, zda pošle nějaké muže (kteří by mohli být někde užiteční) k jeho zabrání. Proto jsem i na kraj stolu k "bráněnému objectivu" hodil panzerschreck. Pro jistotu, kdyby tam flankoval half-track.


Můj deploy.
Bagr otevírá hru docela epicky. Z kraje stolu přijede Grille a z fleku si jen tak odpráskne obrovským overkillem hakl s velitelem. Proč ne...

BOOOM!
 Bagr si nějak sune na stůl a pak se stane něco nečekaného. Pioníři vypustí na snipera v ruině Goliáše a on doopravdy dojede a vybouchne! Sice ne dostatečně, aby zbortil barák, ale sniper se rozlétl po okolí.

Druhý BOOM!
BAGRatiON.
Původní plán byl, pak do středu stolu dojet s haklem, vyložit do jednoho domečku sturm veterány, do druhého vyložit kulomet a de facto zadržet celou Bagrovu armádu už v půlce stolu. Byl by to pěkný, plán. Asi by i fungoval. Akorát hakl měl dva piny z bombardování před začátkem hry a místo popojetí dopředu dal fubar a ujel. A jelikož byl na silnici, tak i daleko pryč...

Ano. Přesně tam v předu měly být posily.
Když už se hakl vzpamatoval, tak Bagrovi vojáci už byli nalepení na oplocení okolo farmy a nebylo pomalu jak je odtud vyhnat. Hakl to ihned po příjezdu vyinkasoval od Paku, až začal hořet, a posádka musela se třemi bonus piny vylézt. Kulometnému družstvu se podařilo vběhnout do baráku po sniperovi, vyhodit emgéčko z okna a i s třemi piny v příštím kole aktivovat fire order a smazat jednu jednotku regulárů, co se sápala na dvorek. Pak byly sice přemoženi čistou početní převahou, ale post mortem jim byl všem udělen železný kříž druhé třídy.

Kontrastně k odvaze a sebeobětování kulometčíků působí chování veteránů. Elitní komando panzergranátníků se samopaly, určených k prorážení nejtvrdších míst nepřátelského odporu, vyběhnutí z hořícího haklu tak vzalo, že uteklo za ruinu farmy a do zbytku bojů se už nezapojilo.

Situation Normal: All Fucked Up
Mezitím na pravém křídle přijel z outflanku half-track se sturmpioníry a zabral mi nechráněný objectiv. Úplně jsem nepochopil, proč na takto podřadný úkol nasadil Bagr svoji nejelitnější jednotku, ale nestěžoval jsem si. Vědom si toho, že levé křídlo je tímto v bezpečí, rozhodl jsem se vyběhnout s veterány bránícími levý objectiv kupředu a podpořit mírně se hroutící střed. Bohužel vyběhli ven z lesa (bez pinů a ztrát) a hned dostali přímý zásah od Grille...

3, 2, 1 - ČVACHT.
Zoufalost situace si i vyžádala nasazení třetích (a posledních) bojeschopných veteránů do jatek v okolí farmy. Tou dobou už Bagrovi, ale také docházeli síly a veteráni jej dokázali zadržet. Do boje se i zapojil pionírský poručík, který se svým asistentem naivně naběhli do granátníků a doufali, že jejich dvě MP40 udělají dostatečné ztráty, aby jednotka utekla. Byl to poslední blbý nápad, který poručík kdy uskutečnil.

Hrdiný (či blbý) pionírský poručík útočí na docela nasrané granátníky.
Poté hra opět kvůli limitu skončila, tentokrát až v pátém kole. Svým způsobem to ale bylo jedno. Já měl tak akorát síly na udržení prostředního objectivu a jediné co by mohlo hru nějak zvrátit by byla trefující se houfnice/minomety a schopení se sturm granátníků se šesti piny...

(rozmazaný) Stůl na konci hry. Neuvěřitelně vylidněný.
Jinak opět nebyl nějak zmíněn těžký minomet či panzerschreck. Opět stávkovali. Nutno říct, že Bagrův minomet se nenechal v soutěži neschopnosti zahanbit a taky kolegiálně nic nedělal.

Turnaj i ve třech byl fajn, aspoň mohl vždycky jeden listovat v pravidlech a tahat order kostky. :D Dvě remízi mi stačili na druhé místo, protože ve třetí hře Bagr prohrál s Mariachim.

Několik poznatků:
  • Inexperienced Mortar obvykle fungoval, ale teď prostě stávkoval a nechtěl se na tu osmičku aktivovat. Ve veteránovi jsou to vyhozený body, ale ten regular by to asi i chtělo, pro větší jistotu.
  • Panzerschreck už asi v šesti hrách po sobě neudělal nic. Vůbec nic.To, že je předražený jsem věděl, že je až tak na nic jsem nečekal. Na 1250-1500pts hry ho vytáhnu (neb je to jedna z ikonických německých zbraní), ale v 1k hrách kde pomalu žere desetinu bodů už místo mít nebude...
  • Recce vozidla se ukázali jako opravdu strašní trollové a už se těším, až mi přijde motorka.
  • Nemůžu být defender. Prostě ne. Jakmile dostanu v přípravném bombardování nějaké piny, už se prostě nehnu.

Comments