Vánoční miniturnaj v OD 2014

Lákací banner.
Těsně před vánoci se v Ogřím Doupěti konal miniturnaj ve Warhammeru 40k. A shodou náhod jsem se tam vypravil, i když jsem ještě před pár dny o tom ani moc neuvažoval.

Jelikož propozice jsou takové "ehm" tak jsem nemohl vytáhnout svůj oblíbený list s Taťkou Šmoulou, ke kterému jsem byl ze srandy tlačen. Místo toho, abych vzal jinou marínu jsem se rozhodl vytáhnout svoji Astra Mil Gardu.

Protože od vyjití nového codexu jsem ji nevytáhl na stůl ani jako allies -  což je za 3/4 roku docela tristní vzhledem k tomu, že s ní plánuji jet na GTTT. Naznal jsem tedy nutnost si ji jít vyzkoušet alespoň na miniturnaj. Ať mám alespoň základní představu jak se s novým codexem změnila.

As the Emperor protects, so must we.
Takže jsem se podíval co +/- mám poskládáno a sestavil večer před turnajem tenhle list.
Astra Militarum CAD
HQ
Company Command Squad + Lascannon team + Regimental Standard 
Elites
Militarum Tempestus Scions + 2xMeltagun

Troops
Infantry Platoon
Platoon Command Squad + Mortar Team
Infantry Squad + Autocannon Team + Plasma Gun + Commissar
Infantry Squad + Autocannon Team + Plasma Gun 
Infantry Squad + Autocannon Team + Grenade Launcher + Commissar
Infantry Squad + Autocannon Team + Grenade Launche
Heavy Weapon Squad + 3x Lascannon Team 
Heavy Weapon Squad + 3x Missile Launcher Team

Veterans + Forward Sentries + 3x Sniper rifle + Krak grenades

Heavy Support
Basilisk Battery
Wyvern Battery
Inquisition ID
HQ
Ordo Malleus Inquisitor + 3x Servo Skulls + Terminator Armour + Psycannon

Rovných 1100 pts 
Je to hodně modelů a i dost dakka, ale snažil jsem se, aby to zase nebyla nějaká silná blitka. Tak či onak je to fluffy, impozantní po vyložení a +/- Full Paint a WYSIWYG. Původně měl být v listu ještě Master of Ordnance, ale nemohl jsem ho chudáka vzít kvůli propozicím - max 1 model s dostřelem nad 48". Pokud umím počítat tak 79 gardistů, Inkvizitor a dvě samohybná děla. Affix bayonets!

Hra 1# - Ramflus ( CAD IA11: Eldar Corsairs, AAD Eldars) - Dawn of War, 4 objectivy
Na první hru jsem přijmul challenge od Ramsese s jeho (FW) eldary. *flus* Už při deployi celou dobu právník brečí, jak tam mám moc modelů a střelby a jaké to je kombo, co ho smaže... Načež začne představovat svoji armádu stylem:"Tohle je Imperial Armour, tohle je Serpenta, tohle je autarch na bajce s 2+ cover savem s re-rollem..." ::D

Hru nejlíp vystihl na hofále sám Ramses a není k tomu moc co dodávat: 1) Potan má obě ruce levé a ve svém vlastním zájmu by měl přestat hrát vozidla. Pokud může jeho model explodovat v prvním kole (ideálně, pokud ho ještě neměl šanci použít), tak mu samozřejmě po první ráně bouchne. Pořád nechápu, že v té jeho třetí hře mu ten jeho Bazilišek přežil - vykládám si to tak, že Torapu po něm ani jednou nevystřelil :2) + Proto jsem to nijak dále nerozebíral, protože jak jsi řekl - ani jsem neměl možnost ukázat se jako Tactical Genius, stačily kostky :10) Počínaje ukradením iniciativy, Baziliškem zničeným po první ráně, Wyvernou zničenou po první ráně... Pak už to byl jen smutný úklid.

Ramses háže jako prase a mně nepadá de facto nic. Až tak, že i tomu zlému právníkovi je mně líto! *flus* Protože věci jako 1 hit na baziliška, 1 pene, 6 na tabulce (Open topped -> 7), výbuch či 1 hit na wyvernu, 1 pene, 6 na tabulce (Open topped -> 7), výbuch jsou prostě špatné a moc se s tím nedá dělat.

And all the Emperor requires of us Guardsmen is that we stand in line, and we die fighting. It is what we do best: we die standing.
Takže Ramses mně odklízí a já dostávám v 5. kole Wipe. Takže do turnajové tabulky dostávám 0:10.

Zajímavých momentem hry bylo,když Ramses popojel svým hustobajkoautarchem před blob. Na oznámení, že je před blobem to hodí před druhý blob. Na oznámení, že je před druhým blobem to hodí o kousek dál. A pak se strašně divý, když se ozve "AFFIX BAYONETS!" a autarch je sežrán.

Glory for the first man to die, charge!
Ale musím uznat, že má právník tu armádu vizuálně vážně moc hezkou. Škoda, že je na ní tolik flusanců a blitek. ::D

Hra 2# - Kadel (GK skrz Nemesis Strike Force) - Dawn of War, Tactical Objectives (3)
Na další hru dostávám GK přes Nemesis formaci a jsem smutný, že nemám sebou svoji Honour Guardu - ta by tou armádu projela a ani by se nezapotila. 2x Rhino se strike squadou, 1x razor s Crowem a puryfierama a 2x termiti.

Walls of stone do not a fortress make.
Vysazuju se tak, že budu furt držet 3 objectivy a střílet  vše co se ke mně pohne - bohužel za celou hru si nenalížu ANI JEDNU kartičku, která by říkala ať držím objectiv... A za to soupeř si líže samé fajn věci jako "udělej kouzlo/vyhraj challenge/udělej assault". Smůla z minulého kola pokračovala!

Kadel navíc velmi pěkně otevřel hru a naznačil mi, že tady mít štěstí opět nebudu, když svým jediným lascanonem vystřelil po bazilišku a opakovalo se -> 1hit, 1 pene, 6 na tabulce (Open topped, AP2 -> 8), výbuch.

GK se na mně valí krabičkama (a moje AT nezničí za hru ani jedno rhino) a teleportuje se ke mně terminátory. Zajímalo by mě, kdy se lidi odnaučí teleportovat se do rapid fire range před gunline armády....

Terminátoři (než se vypařili v záblesku kohorentního světla).
Nakonec otevřu první krabičku až ve 4. kole kdy přijde z rezerv na automat inkvizitor se stormtroopery, kteří horkotěžko odbouchnou zezadu razorbrack.

Kvůli časovému limitu končíme v pátém kole, kdy na VP prohrávám 4:10 -> což je tabulkově 2:8 prohra.

Hra 3# - Torapu (CAD Eldars) - Spearhead, Relic
Na poslední hru opět fasuju Eldary - tentokrát místo krabičko spamu avšak deathstaru se dvěma speciálama a motorky s Fire prismou.

Every position must be held to the last man: there must be no retirement.
Průběh je takový přímočarý. Já si jdu jedním blobem pro relic a sním jdu pryč a zbytek armády bojuje s Eldary.

Já furt házím čočku, ale Torapu aspoň hází průměr - takže to není až tak moc vidět. Jenom teda 4++ co si zakouzlí na deathstaru hází jako prase. 9 woundů? 1 mrtvej eldar.


V téhle hře dokonce inkvizitor se stormtroopery přišel hned v druhém kole a spadl k Prismě na meltarange! A nic jí neudělají a potom umřou - dostanou 6, slovy šest, woundů se savem. Nehodím ani jeden a celá jednotka umře.

Affix bayonets!
Prisma však svému osudu neunikla - imobilizoval ji lascanon tým a pak byla v close combatu doražena veterány. Zničit gravtank bajonety umí každý, ale zničit gravtank bajonety na sniperkách? K nezaplacení. ::D

Bohužel v pátém kole mi dohrávající Torapu se svýma posledníma dvěma motorkama přeletěl stůl a sedl si k blobu s relicem, který díky novým (a imho v tomhle fakt blbým) pravidlům relicu contestil. A hod na další kolo skončil neúspěchem - tedy relic nakonec neměl nikdo. Já měl linebreaker, torapu first blood -> 1:1. Do tabulky 5:5.


Tedy nakonec nahrávám 7 bodů, což stačí na krásné osmé místo. Z osmi. ::D

Ale jako první zahrání nové Gardy to bylo velmi poučné a odnesl jsem si spoustu zajímavých poznatků.
  1. Gardistické warlord traity jsou velmi fajn. V porovnání s těmi, která má například vanila SM jsou dokonce skvělé. S přehozem za  Battleforged armies si jde nahodit něco užitečného snad kdykoliv.
  2. Wywerna je zlo. Ale fakt ošklivý zlo na pásech, jejíž hustozlost jsem pořádně pochopil až teď.
  3. Velká commanda se může schovávat za LoS blocky, protože nový wording Senior rozkazů na rozdíl od předchozí edice nevyžaduje LoS jednotky i velení.
  4. Nový pravidla pro popravu komisařem jsou fakt hustý. Ale fakt jo.
  5. Asi docela reálně zauvažuju nad koupení camo nettingu a enclosed crew compartment pro artyny.
  6. Potřebuju se naučit pořádně házet kostkama.

Comments

  1. Veľmi pekné. Radosť čítať (aj keď hody s kockami kradnú radosť z hry), čo sa týka bodu 5, tak close compartment áno, ten camo netting by ti proti eldarom aj tak veľmi nepomohol. Ale možno "funny" verzia k tomu camo by boli 3 bulgryni so štítmi pred arti model, 3+ cover hocikde na stole. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak proti eldarům zrovna ne, ale myslím do budoucna. :) A ten close compartment už na té "wyverně" stejně mám modelově i tak :D

      A bullgryni se mi vůbec modelově nelíběj. A když jsem koukal, že GW za tu bednu tří chce litr...

      Delete
  2. Ten compartment nie je až tak zlý nápad. Zvýši to prežitelnosť proti AP3+ zbraniam.
    Čo sa týka tých prerastených, polodemtných ogrov, to modely nie sú až také zlé.
    Nevravím, že je to niečo úžasné, ale lepšie ako nič. Alebo čo si pamätám kovový model za 17 EUR, to bolo vydridušstvo. Sú svinsky drahý, aj škaredší, ale hlavne sú.
    Navyše mám na nich slabosť.

    ReplyDelete

Post a Comment