Warhammer 40000: Armageddon

Od té doby co krachlo THQ, které mělo od GW licenci na hry ze světa W40k, se vyrojila spousta, ale spousta čtyřicítkových her. Akorát většina jako primárně kravina na smartphone a dle toho i (ne)dopadly. Ovšem Armageddon je první hra od pádu THQ, která opravdu za něco stojí!

Armageddon je hexová tahovka ve stylu starých klasik jako Panzer General - žánr, který se už dneska moc nevidí. Duch starých časů na člověka zavane a kromě Panzer Generalu si vzpomene i na jinou klasiku - Final Liberation.

Ve hře je až neuvěřitelný počet jednotek - skoro vše co si člověk vzpomene pro IG, SM i orky. A to nejen GW modely, ale i technika od Forge Worldu a i nové hračky z Codexu: Astra Militarum jako Wywern.

Takže je možné nasadit všechno od milic, conscriptů, regulárních gardistů, jizdy, ratlingů, pár desítek typů Leman Russe, až po titány! Stejné to je i marináků o orků. Jednotek je opravdu několik set a nenapadá mně nic, co by ve hře nějak chybělo.

Bojiště.
Jediná škoda je, že titáni/stompy a podobné věci pořád na mapě zabírají jeden hex a jsou jenom o něco větší než "obyčejné jednotky". Nevynikne tak jejich "epičnost".

I když grafika vypadá poněkud retro, samotné modely jednotek jsou pěkné, stejně tak efekty. Ale tak hexové tahovky se nehrají primárně kvůli grafice...


Kromě mulťáku, scénářů a tvorby vlastních misí je hlavním zdrojem zábavy kampaň rozdělená na tři akty zabývající se třemi fázemi bojů během druhé války o Armaggedon. Hra mezi misemi vypráví i jakýsi příběh, která se však řídí do detailů průběhem války jak byl popsán dávno ve fluffu. Někdy dá i hra možnost hráči zapojit se do konverzací s velením a vybrat si tak mezi dvěma různými misemi. I.e. bránit pozice x podniknout protiútok, etc.

Titán!
Armaggedon se povedl a mezi těmi rychlokvaškami vynikne. Na člověka dýchne duch starých časů a objeví se starý syndrom "tak ještě jedno kolo a pak to vypnu."

Více takových W40k her a méně Plants vs Orkz.

BTW: Hra zatím vyšlan na PC a chystá se verze na iPa(i)d. Předchozí hry Slitherine měli k tomu často i android verze, tak snad se to dočká i Armageddon.

Ovládání celé hry je zařízeno jenom pomocí levého tlačítka myši, takže na tabletu by měla jít hrát naprosto v pohodě.

Comments