Crusader Kings II - Přemyslovská kronika 12 - Wilhelm I. (1306-1315)

Crusader Kings II je velmi specifická strategická hra. Vezme nás do období středověku, ale místo hraní za nějaký konkrétní stát hrajeme za specifický šlechtický rod (respektive jeho hlavu) a snažíme se nejenom udržovat stát v chodu (případně jej pokud možno rozšiřovat), ale hlavně se postarat o pokračování rodové linie.

Pro první hraní jsem se rozhodl vybrat si Přemyslovce - přeci jen, jsou to holt ti naši šlechtici :)

A protože hra umí vytvořit velmi zajímavé situace, rozhodl jsem se gameplay zaznamenat.

Wilhelm převzal po otci Říši až v skoro padesáti letech. A mohl s přehledem říci, že je druhý nejmocnější panovník tehdejšího světa, hned za vládci Byzantsko-Ruské aliance.

Meine land.
Na počest svého jmenování nechal uspořádat velký celoříšský rytířský turnaj. Který se nečekaně stal velmi tragickým a kromě bezpočtu zraněných na něm umírají i dva jeho vazalové, včetně jeho příbuznéjo - karlštejnského barona. A když se dokážou jeho vazalové zabíjet sami i na turnaji, rozhodne se to využít a připojit k Říši Slavonii, který je poslední území, které ještě mají Tataři v Uhrách.

Deus vult!
Plnou válku s tatarským chánem si císař ale nemůže dovolit a doufá v blitzkrieg, který skončí dříve, než z Asie dojdou do Evropy posily. Válka se protáhne na necelé dva roky, ale naštěstí bez větších problémů Říše vyhrává. Wilhelm i rozjíždí sňatkovou politiku. Jednu dceru provdá za syna následníka byzantské trůnu a potvrdí svatbu své sestry s Jeruzalémským králem. A protože roku 1309 umírá jeho žena, rozhodne se na stará kolena Wilhem přiženit si Breťonské království, když se zasnoubí s jeho pouze 7 letou královnou.


A nový Jeruzalémský švagr nelení a požádá Říši o vojenskou pomoc při bránění Jeruzaléma od egyptské invaze. A tak poprvé vstoupil tsesky fojak na území Svaté země. A nejenže tam pomohly hrdinně zahnat pohany od Jeruzaléma, ale také tam nelezli učence, kteří se rozhodly sepsat kroniku Přemyslovského rodu. Vítězná armáda se však po návratu do Říše nemůže vrátit domů, ale musí znovu bojovat. Wilhelmovi vyhlásila 5.1.1311 válku jeho sestřenice, císařovna Byzance. Nehledíc na to, že její vnuk je zasnouben s Wilhelmovou dcerou...


Záminkou sta stalo Kaliopolské hrabství, které zajistil sňatkovou politikou už Wilhelmův dědeček Berengar. Smutné však bylo, že chvíli před vypuknutím války se k Byzanci připojil do té doby samostatný zbytek Uher a žádní spojenci Říše jí nechtěli přijít na pomoc. Hodně to zabolelo od krále Jeruzaléma, jemuž před pár týdny pomohli říští vojáci vyhrát obranou válku a jeho otevření druhé východní fronty na blízkém východě by velmi pomohlo...


Po několika šarvátkách se hlavní síly obou zemí střetnou už v létě 3012 na Slovensku u vísky Lučenec. Proti 30 tisícům Byzantinců se postavilo pouhých 5 tisíc Čechů a 10 tisíc italských condottierů. A přestože prohrály, každý český a italský voják vzal sebou na onen svět jednoho Řeka.

Nemalá revolta...
A když už se tak zdá válka prohraná, vypukne v Byzanci obrovské povstání, které dodá obráncům Říše nový zápal do boje, který však vydrží pouhý měsíc, než jsou znovu drtivě poraženi v Uhrách...


Naštěstí je pak většina Byzantských sil povolána ke Konstantinopoli bránit svoje hlavní město. Říšské jednotky toho využívají a obsazují část Slovenska a vekou část jižní Itálie. K tomu se ještě snaží postupně obkličovat osamocené Byzantské armádní sbory. Z jasně prohrané války se stává pomalu válka vítězná.


Byzanc se to pokusí zvrátit a posílá do Uher další větší armádu, která se na jižním Slovensku střetne s Říšskou, jejíž levé křídlo vede osobně sám císař Wilhelm. Přes dvacet tisíc vojáků se v zimu roku 1314 řeže přes tři týdny krutých bojů, které nakonec pro císařské skončí drtivou porážkou.


Paradoxně na vánoce dostává císař ošklivý dárek - zápal plic. Pro svůj pokročilý věk mu nakonec podlehne a 27.4.1315 je korunován jeho syn Wilhelm II.

Císař je mrtev, ať žije císař!
Byl asi prvním císařem, který byl ze své korunovace upřímně smutný...

Comments