Jízda dragounů a rej Bolševiků



Nikdy jsem neměl na tento blog v plánu tahat politiku. Nikdy. Politický názor je dle mě jako náboženství - je fajn v tom mít jasno, ale není úplně košer to někomu cpát když o to nestojí. Ale to co se řeší teď mi už nedalo.

Na konci týdny potáhne přes Česko Jízda dragounů - Cvičení/přesun americké armády z Estonska, přes Polsko, Čechy až do Německa. 120 vozidel, 570 vojáků. Jeden by řekl, že nic co normálního člověka zvedne ze židle. Přeci jen, loni na našem území bylo přesunuto 1631 vojáků a přes 600 kusů techniky. Stovka APCs nemůže nikoho rozházet ne? No, může.

Společnost se nám tu rozdělila na dva tábory. Jedni jsou pro projetí konvoje a druzí ho chtějí zastavit. Normálně by mi to asi bylo jedno, případně bych si šel udělat fotku Strykera. Inu teďka vím, že se určitě půjdu podívat a vyjádřit těm klukům emerickejm nějakou symbolickou podporu.

Rozhodně nejsem žádný amerikofil a obecně tu naší "EU společnost" beru velmi z rezervou a do mé představy ideálního státu má velmi daleko, ale chápu proč se to cvičení děje. Není to jenom ukázky síly pro Rusko - nikoho snad nepřekvapí, že za dva týdny dokáže sto transportérů projet půlkou Evropy a necelých 600 chlapů není žádná hrůzostrašná síla.

Je to i taková ukázka jakési sounáležitosti NATO a pokývnutí, že je ochotno svoje hranice hájit. Kromě toho to je však i test veřejného mínění civilistů v potencionálních bojových oblastí. Budou konvoj vítat, budou apatičtí, budou něco dělat? I to je důležité vědět. Na jaké straně stojí v případě konfliktu i civilisté.

My v tomhle prohráváme na celé čáře a ukazujeme našim aliančním partnerům, že jsme tu banda komunistů, která by nejradši místo bránění vlasti proti Rusku vytáhla rudou knížku po dědečkovi.


Na sociálních sitích se objevili hromady výblitků. Kromě samotných zakládání skupin/událostí s cílem zastavit konvoj, jsou i ty příspěvky v nich hrozně smutné. Až od typicky Čechovskou švejkovinu zpomalovat konvoj přecházením po přechodu sem a tam, přes demence jako rozsypat po silnici připínáčky po blokování auty, či i narychlo svářenými protitankovými ježky!

A někteří opravdoví extrémisté se i dělí o informace kde by se dal konvoj nejlépe přepadnout a házet po něm molotovovy koktejly či odstřelovat z palných zbraní. Na to už fakt nejde nic říct. Tihle lidé jsou prostě kreténi a i by si jeden pomalu přál, ať to zkusí a jsou odstraněni z našeho genofondu.

Profilovka FB události "ZASTAVÍME AMERICKÝ KONVOJ!"
Ale co mně nejvíc, ale opravdu nejvíc na těchto lidech sere, je jejich rétorika. Tomu projetí říkají okupace, či vyhlašují, že se budou tyto "průjezdy stupňovat" a brzy tu budeme mít Američany natrvalo. A vše přirovnávají k Sovětské okupaci z roku 1968. A to mne opravdu neskutečně nasírá. Komunisti se ohánějí, že Američani nás chtějí okupovat jako rusové v '68. Doprdele co to je za logiku?

Oni by nejvíc měli v tomhle tématu držet hubu, koukat do země a šoupat nohama. Ale holt dneska žijeme v době, kdy se komunisti a rusofilové odvolávají na sovětskou okupaci. Divné časy. Divné a smutné. A všichni víme, že Rusové jsou milí návštěvníci.

Chjo. Tak jsme ze sebe vyblil své pocity. Doufám, že k politice poprvé a naposled. A až nebudete vědět co o víkendu dělat, nemusíte jít vítat Strykery s květinami. Ale sakra, neházejte po nich nic. Oni nás nehodlají na víkend okupovat ale ukázat, že až si jednoho dne Putin ráno omylem při snídani podrobí mapu Česka, tak nás v tom (už snad konečně) nenechaj. A nebo se nám tu třeba za pár let ten šedesátý osmý fakt vrátí.

Comments